· 

One Word: 2019!

themawoord 2019

In 2016 kwam ik als afsluiting van een challenge in aanraking met #onelittleword . De gedachte is om je een jaar te focussen op één woord. Dus geen lijst met goede voornemens of andere doelen. Maar gewoon één woord. 

 

Meestal begint het aan het eind van het jaar al te borrelen, maar eind 2018 had ik nog geen nieuw themawoord. Ik denk enerzijds omdat ik er geen ruimte voor had gegeven in mijn gedachten en anderzijds, omdat ik de maand januari graag wilde aftrappen met de challenge "Wat zeg je?" Een maand die in het thema stond van de kracht van woorden. Dat leek mij heel geschikt om mijn themawoord te ontdekken.  

 

De maand vloog voorbij en op verschillende momenten dacht ik na over mijn woord. Steeds opnieuw werd ik bemoedigd "om vol te houden", "God te blijven zoeken" en "mijzelf bewust te zijn van Gods kracht".  Discipline, volharden en niet opgeven... 

 

Echt? Tussen al die prachtige woorden die bestaan, komt steeds het woord discipline op mijn pad... serieus? Ik duwde het woord weg,  en ging hard op zoek naar een ander en mooier woord. 

 

Tot ik aan de slag ging met het  Leesplan "Eén woord dat je leven zal veranderen" van Youversion. Op dag twee werd ik aangemoedigd om niet te kiezen voor een goed-woord, maar voor een God-Woord. Soms voel ik me net een Gideon, die God blijft vragen om antwoorden en bevestigingen. Maar onze God is goed! Hij antwoordt altijd als wij hem zoeken. Soms moeten we wachten, soms kunnen we zijn stem horen in het alledaagse, soms begrijpen we zijn plannen niet. 

 

Na mijn gebed, zet ik een bakje koffie en open ik instagram. De eerste post die ik zie, luidt: "My themeword for 2019: Tenacity". Ik denk nog: "Das beter dan mijn woord, want Heer het ontbreekt mij de laatste tijd gewoonweg aan doorzettingsvermogen (ahum, waarom zou dit woord mij toch achtervolgen??) en ik ben bang om te falen. Het voelt zo oncomfortabel om een woord te kiezen, waarvan ik weet dat ik er niet goed in ben. Nieuwsgierig naar dit woord op het fotootje typ ik het in op Google translate:

 

Tenacity >  vasthoudendheid (assertiveness, tenacity, perseverance) taaiheid (toughness, tenacity, viscosity, hardiness, dullness)

sterkte (strength, power, potency, force, tenacity, stronghold), onverzettelijkheid (obduracy, tenacity)

 

God heeft humor .. en brengt verfijning aan. Ik ben nu twee dagen aan het wennen aan het woord en ik kan het zelfs al uitspreken, hihi... Net zoals de sneeuwklokjes hun kopjes boven de koude grond uitsteken, treed ik ook naar buiten met mijn themawoord. En kondig daarmee een nieuw begin aan, een nieuw seizoen gaat van start! 

 

"One thing - to gaze upon the beauty of the Lord"

(Psalm 27:4).  

biblejournaling snowdrop psalm 27
Psalm 27:4


 

En jij?  Heb je een geest van vasthoudendheid? Heb je een geest van vastberadenheid, doorzettingsvermogen , discipline en zelfbeheersing? Dat ongeacht wat anderen zeggen of doen, je blijft staan op de beloftes van God? Lukt het je om te blijven bij wat het woord van God zegt?

 

Ik zie mijn themawoord als een roep van God. Ik blijf bij het plan. Ik ga vragen, zoeken, kloppen. Ik ga door en blijf bidden, blijf praten met God en blijf geloven. Nu al borrelt het... ik mag uitkijken, een jaar lang (oké 11 maanden, hihi) mijn focus op het woord "tenacity"! 

 

Willen jullie mijn creatieve reis in mijn bijbel volgen. Volg me dan op instagram. Onder de hashtag #themawoordvanelshartog hoop ik ook in 2019 meer te plaatsen over mijn themawoord. 

 

Heb je bijbelverzen die je te binnen schieten? Of een verhaal dat je met me wil delen? Laat hieronder een berichtje achter (het wordt niet ondersteunt door mijn website dat ik terug kan reageren) of mail me! Ik vind het tof om samen op te trekken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Maaike (woensdag, 06 februari 2019 08:21)

  Wat mooi verwoord Els en wat n prachtig en uitdagend thema voor 2019!

 • #2

  Tineke Alblas (woensdag, 06 februari 2019 22:58)

  Hoi Els,
  Gelukkig las ik heel je stuk door...want ik had moeite te zien wat er boven stond ...tenacity!!
  Ik lag de nadruk op city...��!!
  Heel bijzonder dat je dit woord op je pad kreeg!!
  Ik ben benieuwd hoe jij hiermee aan de slag ga!!
  En nog meer benieuwd wat God je hierin wil leren!!
  Groet, tineke
  Ps. Jammer dat de boekjes om met de challenge mee te doen uitverkocht waren,
  Ik ben nooit de vlotste..�