Sta Stil: het wonder van de raven en de pot meel.

biblejournaling voorbeeld  bij   zomerleesplan van zij lacht

Sta stil bij de God die wonderen doet!

biblejournaling voorbeeld exodus 14  #zomerleesplanstastil

 

"Hij vertrok en deed wat de Heer hem had gezegd. Hij ging bij de beek Krit wonen, die in de Jordaan uitkomt. De raven brachten hem 's morgens en 's avonds brood en vlees en hij dronk water uit de beek.."

(...)

"Het meel in de pot raakte niet op en er zat altijd genoeg olie in de kruik, zoals de Heer door Elia had gezegd. "

-1 Koningen 17: 5/6 en 16

  

Dag 18 van het zomerleesplan Sta Stil van Zij Lacht  gaat over twee wonderen uit het verhaal van Elia bij de beek Krit en zijn verblijf bij de weduwe in Zarfat.

 

De overdenking van vandaag lijkt wel speciaal voor mij te zijn.... De "veel-instelling" is zo herkenbaar in de praktijk van mijn leven. 

 

Ik denk ook in "veel"! Ik heb altijd veel te doen... dingen die eigenlijk maar klein zijn, maak ik groot in mijn hoofd. Alles kost veel tijd. Het huishouden vraagt veel, de opvoeding van de kids vraagt veel... het scheelt dat het nu vakantie is, maar mijn werk vraagt ook veel... En daarbij wil ik altijd nog meer.  Ik ben snel enthousiast en al snel denk ik: "dat lijkt me ook leuk!" En zo maak ik mijn lijstje met "veel" nog wat langer.  En dan heb ik al het andere veel  nog niet eens genoemd. Bijvoorbeeld over dat ik hou van veel  eten, veel zon, veel  kleding, veel uitstapjes en  ga zo maar door. 

En dan is het wachten op het moment dat ik ga mopperen over al het "veel". ...

 

Raak! 

Een confrontatie... met de conclusie dat ik mezelf dus kan typeren als een persoon met een "veel-instelling",  

Maar gelukkig stopt het hier niet, want wat ben ik dankbaar voor de persoon Elia. Hij leert mij een "weinig-instelling". 

Elia vraagt namelijk niet veel, hij vraagt maar weinig. 

Ik hoef niet alles van mezelf te verwachten, ik mag het aan Hem geven, zodat Hij overvloedig kan geven. 

Want God weet precies de hoeveelheid, Hij houdt bij wat ik nodig heb. Hij weet mijn naam, weet waar ik woon en wat ik nodig heb voor vandaag. En hij weet wat ik na vandaag nodig heb. Hij weet dit allemaal. En Hij weet ook  precies wanneer ik het nodig heb. Net zoals hij de raven die Hij naar Elia zond, kan Hij mij geven wat ik nodig heb.

 

Een confrontatie kan je een gevoel van veroordeling geven. En wees eens eerlijk, als jij dit ook herkent?  Want achter al dit "veel" zit vaak een ongezonde instelling. We proberen zo hard mogelijk te werken, om zoveel mogelijk vrije tijd over te houden, waarin we ook weer zoveel mogelijk willen doen. Waarom doen we dat? Ik denk dat deze "veel-instelling" vaak wordt veroorzaakt door angst. Je bent bang om iets te missen, niet te scoren, niet te voldoen en afgewezen te worden.

 

Veroordeling kan maar op één manier opgelost worden: als er vrijspraak is.

En die is er. Dankzij Jezus.  Als je het werk van Jezus aanvaardt en doorleeft,  verdwijnt de angst. Dan hoef je ineens niet meer zoveel... Zo ontmoet ik vandaag door de wonderen uit het verhaal van Elia opnieuw Gods Zoon. De raven die het brood komen brengen en het meel in de pot zijn een beeld van Jezus. Het raakte niet op, iedere dag was er genoeg. Als je Jezus kent heb je altijd genoeg. Je verlangen naar "veel", wordt minder, omdat je in Hem alles vindt wat je nodig hebt.

 

En zo hoor ik Zijn stem; "Ben je moe? Versleten? Kom naar Mij. Kom mee met Mij, Ik herstel je leven."

 

gebruikte materialen:

 klik op de materialen om naar een verkooppunt te gaan.

NBV schrijfbijbel  
Zomerleesplan Sta Stil van Zij lacht.  
Gansai Tambi waterverf (ik heb de grootste doos met 36  kleuren)  
Faber Castel Pitt Artist Pen (xS, S,F)  
Witte gelpen (Signo unibal)  
knipvel bij het zomerleesplan Sta Stil  
Tim Holtz idealogy tiny letters.   

Reactie schrijven

Commentaren: 0