Week 3: verdriet

biblejournaling leesplan veertigdagentijd bij magazine van zij lacht

he is there for us

 

 We lezen deze week  in het leesplan "van verdriet naar vreugde" van zijlacht hoe Jezus bedroefheid en verdriet ervaart.   Ook staan we stil bij ons eigen verdriet en hoe we dit bij de Trooster kunnen brengen. 

Ook maakte ik een gratis sjabloon dat je hier kan downloaden. 

 

 

voorbeeld biblejournaling bijbeljournaling
Johannes 13

 

Deze week luisterden we naar het lied “morgen dans je weer” en lazen we gedeeltes uit het Johannes evangelie. Ook al is Jezus de Zoon van God, Hij was ook volledig mens. Ook Jezus was bedroefd (Johannes 13:21), kende verdriet en moest huilen.

 

Kan jij je Jezus zo voorstellen? Dat de tranen over zijn wangen biggelen?

Ik bladerde terug in mijn bijbel naar de verhalen van voor de voetwassing. Het verhaal in Johannes 11 waar Jezus ook huilt, omdat zijn vriend Lazarus gestorven is.

Ik denk vooral aan Jezus als degene die de tranen van onze ogen afwist. Als de Trooster.

En niet als een Meehuiler. Maar toch lees ik dat ook. Jezus huilde. Er zijn dingen op deze wereld die niet alleen voor ons, maar ook voor Jezus om te huilen zijn. En juist omdat Jezus weet wat verdriet is, kan Hij ook zo goed troosten.

 

Verdriet is best een persoonlijke emotie vind ik, iets waar we allemaal op onze eigen manier mee omgaan. Wat een goede manier is om ruimte te geven aan deze emotie zonder dat het verdriet beslag over je leven krijgt weet ik niet zo. Wel ervaar ik altijd dat troostende en bemoedigende woorden welkom zijn. Die doen je goed! Een bemoediging vond ik ook in  het hoofdstuk dat we bij het leesplan lazen, Er was een heel klein tussenzinnetje, deze bleef in mijn gedachten terugkomen:  

 

Een van hen, de leerling van wie Jezus veel hield, lag naast hem aan tafel aan, ....

(Johannes 13:23 NBV)

  

Dit schreef Johannes op over zichzelf! Hij noemde zichzelf de beste vriend van Jezus, hij noemde zich de leerling van wie Jezus veel hield. Het maakte mij ervan bewust dat ik mij net zoals Johannes geliefd mag weten, ik mag weten dat Jezus mijn vriend is, Hij is er altijd.  

 

En in deze bemoeding las ik nog iets... Johannes lag naast hem aan tafel aan... dat is de plek die ik ook mag zoeken als ik verdriet ervaar. Ik mag mijn plaats nemen en rusten bij het hart van de Vader. Ook bij verdriet mag ik die plaats opzoeken en ervaren dat God er altijd is.

 

"He is there for us"

Bij dit weekthema maakte ik drie journalingen in mijn bijbel. 

 

1.   De eerste naar aanleiding van het lied "morgen dans je weer" bij psalm 13. Daar staat:

"de Heer zelf gaat voor je uit, Hij zal je bijstaan en geen moment van je zijde wijken. Wees niet bang en laat je door niet ontmoedigen. 

Ik gebruikte zwarte acryl, watercolors, een witte posca verfstift.

 

2.   De tweede journaling was nav woensdag 28 februari uit het leesplan bij Johannes 13. Hier gebruikte ik het beeld van de tranen. Ik gebruikte watercolors (mijn nieuwe blauwe kleurtjes van het merk schmincke!).

 

3.  De derde journaling maakte ik bij psalm 56. 

God staat je bij! Je tranen hebben een stem en ze hebben Gods aandacht. 

Wat een mooi beeld dat God al mijn tranen in een fles bewaart. Ik kan me voorstellen dat er in de hemel planken vol met flessen zijn. Elk met een naam erop, en een begeleidende boekrol die elke traan vastlegt. Ook de tranen die niemand ziet, heeft God wel gezien. Hij is een Vader die teder onze tranen opraapt en ze dicht bij Zijn hart houdt.

YOU HAVE COLLECTED ALL MY TEARS IN YOUR BOTTLE.

Bij deze psalm maakte ik een sjabloon. Je kan deze hier downloaden. Ook deze pagina maakte ik met watercolors. De tekst is niet overgetrokken of gehandletterd (dat kan natuurlijk ook!) maar is geprint op transparant papier).

 

Voor degene die ook met dit leesplan aan de slag zij gegaan, ik heb er weer een knipvel bij gemaakt. Zo is het duidelijk dat de bijbelpagina bij het leesplan van de veertigdagentijd  "van verdriet naar vreugde" hoort.  Als je dit ook leuk vindt kan je het hier gratis downloaden.  Ook als je een reactie terug wil geven, dan kan dat hieronder. 

(PS mijn website ondersteunt het niet dat het voor mij mogelijk is om hierop een reactie terug te geven, maar ik lees altijd alles ;-) )

Reactie schrijven

Commentaren: 0