Dank aan Hem

dankbaarheid

Wanneer de Here, uw God, u in het land heeft gebracht dat Hij uw voorouders Abraham, Isaak en Jakob beloofde en u grote steden vol met goede dingen heeft gegeven—steden die u niet zelf hebt gebouwd, bronnen die u niet hebt gegraven en wijngaarden en olijfbomen die u niet hebt geplant—en wanneer u uw buik vol hebt gegeten, zorg er dan voor dat u de Here, die u uit Egypte—het land van de slavernij—heeft bevrijd, niet vergeet. Als u voldaan bent, vergeet dan niet Hem dankbaar te zijn en Hem te dienen.

Deuteronomium 6:10-13

 

Dankbaar zijn is misschien makkelijker als alles voor de wind gaat en je zegen in je leven ervaart. Maar het is goed om te denken waar je vandaan komt. Jezelf te herinneren aan wat God allemaal voor je heeft gedaan.  Als we  voldaan zijn, mogen we God danken! 

 

Voorbeeld biblejournaling deuteronomium 6:10-13
Biblejournaling bij deuteronomium 6:10-13

 

Maar wat als de omstandigheden moeilijk zijn. Wat als je verdriet, pijn, afwijzing of angst ervaart? Is het dan nog eenvoudig om een dankbare houding te hebben?

 

In Genesis 22 lezen we over Abraham die een reis van 3 dagen maakt om God een offer te brengen. Hij wil God gaan danken daar op de berg Moria.  Maar het lam voor het offer zal zijn eigen zoon zijn, want dat is hoe God Abraham op de proef stelt.  

Als ik me dat indenk, zou ik met lood in mijn schoenen die reis maken. Maar Abraham wist iets wat wij hopelijk ook weten. Namelijk dat God trouw is en voorziet in wat we nodig hebben. Abraham kon zijn dankbaarheid tonen, omdat Hij het geloof had dat voor God alles mogelijk moest zijn (Hebreeën 11:17-19)

 

Kan jij ook op dezelfde manier in moeilijke omstandigheden dankbaar zijn? En erop vertrouwen dat -ook al zie je op dit moment niet het volledige plaatje-  je net zoals Abraham mag vertrouwen op Gods voorziening?

 

'God zal zich zelf van een offerlam voorzien, mijn jongen.’

Genesis 22:8

 

Door te geloven dat Gods voorziening reëel is en door Hem te kennen als een God van trouw, kan je jouw weg lopen. Dan kan je door het leven wandelen en overeind blijven, zelfs in moeilijke omstandigheden. Net zoals Abraham dat kon. 

De Bijbel zegt dat we Zijn poorten binnengaan met dankbaarheid en Zijn pleinen met prijs. Voordat je danst met prijs op het plein, ga je eerst de poort van dankbaarheid binnen. De poort van dankbaarheid kun je niet binnengaan wanneer je de hele dag stil staat bij wat je niet hebt of wat God niet heeft gedaan. De poort van dankbaarheid kom je niet door wanneer je jezelf bepakt met continu geklaag. De poort van dankbaarheid kom je binnen door jezelf te bedenken wie God is. 

Namelijk een liefdevolle en genadige Vader. Een God die trouw is, nooit verandert, en zal voorzien in wat we nodig hebben.  Juist in moeilijke situaties mogen we leren onze focus te verleggen van de omstandigheden naar wie God is. Net zoals Abraham mogen we geloven en uitkijken naar wat Hij gaat doen.

 

En dan... kunnen we Hem al danken nog voordat we het zien! 

 

Afgelopen zaterdagavond was het vrouwenevent 'LEeF',  waar ik samen met Wilmi van Kempen een workshop mocht verzorgen. Het thema van de avond was "Dank aan Hem".  Deze keer geen biblejournaling, maar faithbooking. We hebben een hele tof boekje gemaakt rondom het thema "Dank aan Hem".  

 

Onderstaand leesrooster is daar uitgedeeld. Misschien zijn er ook een aantal van jullie die deze teksten wil doorlezen?  Klik dan hieronder om het bestand gratis te downloaden. 


(Bron:www.bijbelkracht.nl)


Download
Leesrooster Dank aan Hem
leesrooster Dank aan Hem (printable).pdf
Adobe Acrobat document 183.2 KB


Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  carola de Jong (maandag, 06 november 2017 09:27)

  Prachtig Els �

 • #2

  Femk (maandag, 06 november 2017 11:13)

  Wauw... wat prachtig!!! Wat leuke plaatjes,waar kun je die weg halen? hoe maak je een faithbook?

 • #3

  Annette (dinsdag, 07 november 2017 09:45)

  Wat een mooie woorden en wat een leuk pakket gebruikte jullie tijdens de workshop ! Zelf ontworpen ?