· 

ADVENT 2018: dag 12

biblejournaling bij de psalmen. Een psalm voor iedere dag.

vrede en liefde

 

Deze maand volg ik met mijn gezin de adventskalender van My-beloved. Een toffe aftelkalender met iedere dag een weetje, opdrachtje, quiz of bijbeltekst. Daarnaast haal ik creatieve inspiratie om over te journalen uit de challenge #journalyourdecember van Ilse Kleijer en Charlene van de Vorst.  

 

Vandaag is het  #journalyourdecember woord: #mistletoe. Deze maretak wordt volgens Keltische traditie boven de deur gehangen om vijanden op afstand te houden. Met als bijkomende traditie dat  als je elkaar zoent onder de tak dat dit geluk brengt.  Zo zit kerst zoals wij dat vieren vol met rituelen die je nergens in de bijbel terug vindt (kerstboom, lichtjes, kerstman, advent etc) . Maar toch vind ik de mistletoe toepasselijk bij de tekst uit Judas die ik vond over vrede. 

voorbeeld biblejournaling bijbeljournaling Judas1
Judas 1

Barmhartigheid zij u, vrede en liefde, in overvloed

Judas 1:2

 

Kerst brengt ons een hemelse boodschap. Ook al vullen wij kerst met tradities uit andere culturen en religies. Het kind Jezus werd :geboren om in de hemel een plaats klaar te maken voor jou en mij. Hij kwam om “barmhartigheid, vrede en liefde” te brengen. Datzelfde mogen wij elkaar in Jezus ook toewensen. Wat bijzonder is dan de betekenis van de mistletoe: een symbool van vrede en liefde. Een teken van vriendschap en goodwil. 

 

Barmhartigheid:  Daarvoor is Jezus op aarde gekomen, om dát te laten zien!  God helpt ons uit de nood. Jezus’ naam betekent ook “God redt”,  God leeft met ons mee. 

Vrede:  Jezus kwam als Vredevorst.  Jezus’ vrede is niet alleen de afwezigheid van onrust, strijd, of vijandschap. Ja, ook! Maar zijn vrede is shalom (Hebreeuws), wat ook betekent dat je gaaf en volledig mag zijn. Je mag gezond, beschermd, veilig en in rust leven.  Hiermee leert Jezus ons dat we in volheid en gemeenschap met hem kunnen leven. 

Liefde: Jezus verliet de hemel om mens te worden. Daarmee wordt alles weggedaan, wat ons nog van God scheidt. Zo groot in Gods liefde.   

 

En met deze zegengroet van barmhartigheid, vrede en liefde mogen we voor elkaar bidden en Gods zegen in ontvangen! 

 

 

Peace & Love

Reactie schrijven

Commentaren: 0