Week 5: boosheid

biblejournaling leesplan veertigdagentijd bij magazine van zij lacht

wildfire

 We staan deze week  in het leesplan "van verdriet naar vreugde" van zijlacht stil bij de emotie boosheid en haat. 

voorbeeld biblejournaling bijbeljournaling
Romeinen 12:21

Tijdens de eerste dagen deze week denk ik na over de emotie boosheid en haat. Nog voor ik de overdenking en de tekst uit Romeinen 12 lees, herinner ik me een gouden tip die een lieve vriendin me eens gaf. We waren in gesprek over de opvoeding van onze kids en zij vertelde dat als de stemming gespannen is, ze haar kinderen vertelt hoeveel ze van hen houdt. 

Dit idee ben ik sindsdien ook gaan toepassen. Als mijn kids humeurig of boos zijn, vraag ik ze of ik ze eerst eens even een knuffel mag geven. Aangezien er hier in huis een stel stoere jongens rondlopen is een kroel van hun moeder niet altijd waar ze op zitten te wachten en  dit voorstel wordt dan ook meer dan eens afgewezen, maar vervolgens zeg ik er altijd achteraan "ik hou van je!". 

Wat ik me nooit gerealiseerd heb, is dat er achter deze handeling een principe schuilgaat dat werkt!

 

Laat je niet overwinnen door het kwaad, maar overwin het kwaad door goed te doen.

Romeinen 12:21

 

Net zoals Jezus op een andere manier naar situaties kijkt, mogen wij dat ook leren. Jezus ging er niet tegenin toen Hij vals beschuldigd werd, Jezus sloeg niet terug, toen Hij geslagen werd. Jezus loog niet, vluchtte niet en haatte niet....

Jezus reactie is liefde.

 

Een paar kleine woordjes als "ik hou van jou", kunnen een situatie omkeren. Ik merk regelmatig dat dit werkt! 

Waar de wereld zegt: "zorg voor een mening, ga voor je gelijk en laat niet over je heen lopen. Mag ik me bedenken dat -ook al zijn er irritaties waar ik het liefst duidelijk mijn mening over wil uitspreken- het beter is om even tot tien te tellen... ipv direct je stoom afblazen is “een break” vaak beter.  Even een kopje koffie:

"But first coffee..."

Om vervolgens te ontdekken dat er iets is dat nog beter werkt!  Liefde! Breng liefde in de situatie... overwin het kwaad door het goede.

 

OVERCOME EVIL WITH GOOD

Vervolgens dachten we deze week ook na over haat in de wereld. Mensen die in problemen komen door hun christenzijn. Om eerlijk te zijn is dat iets dat ver bij mij vandaan staat. Ik lees soms de krantjes van Open Doors, en af en toe bid ik mee, maar ondertussen sta ik met beide voeten in de westerse wereld. Altijd als ik nadenk over het leed en de haat die op sommige plaatsen in de wereld heerst, wordt mijn verlangen aangewakkert  naar die dag dat alles nieuw wordt..... Deze week  zit het lied “Build Your kingdom here”  van de band Rendcollective in mijn hoofd. 

 

"Change the atmosphere, Build Your kingdom here"

 

Ik geloof dat we liefde tegenover haat mogen plaatsen, zodat God meer zichtbaar wordt in déze wereld.  Daarin mogen jij en ik ook een steentje bijdragen.  Of eigenlijk zoals het lied zingt:  "een zaadje bijdragen". Want jij en ik... wij zijn Koninkrijkszaad. En de kracht en liefde waar wij mee gevuld zijn, heeft de wereld om ons heen hard nodig! We zijn smaak- en sfeermakers. Zoals je kan lezen in Kolossenzen 3 hebben we een nieuw leven gekregen, we zijn bekleed met Zijn liefde

 

Wees vooral vol liefde.  Want de liefde houdt alles met een volmaakte eenheid bij elkaar. En laat de vrede van Christus in jullie hart regeren. Want dáárvoor zijn jullie geroepen, als leden van één lichaam. Wees ook dankbaar. 

(Kolossenzen 3:14-15)

 

Deze liefde mag een bijdrage geven aan een verandering in de atmosfeer.  De atmosfeer is de laag lucht  rondom de aarde.  De atmosfeer zorgt er voor dat er op aarde leven mogelijk is. Zo mogen wij ook leven brengen! En de atmosfeer veranderen in ons huis, in ons huwelijk, op ons werk, in onze straat, in ons dorp... in de wereld! 

 

voorbeeld biblejournaling bijbeljournaling, biblejournaling
1 Kolossenzen 3

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Susan (maandag, 19 maart 2018 09:05)

    Prachtig Els�