Week 2: angst

biblejournaling leesplan veertigdagentijd bij magazine van zij lacht

my fear is gone

 

 We lezen deze week  in het leesplan "van verdriet naar vreugde" van zijlacht hoe Jezus angst ervaart voordat hij gevangen genomen werd om te gaan sterven.  Ook werden we deze week aangemoedigd om na te denken over onze eigen angsten.

 

voorbeeld biblejournaling bijbeljournaling
Johannes 12

Deze week ging ik naar de bloemist voor wat bloemen, eigenlijk voor de vrolijke gele trommelstokjes of de kaardebollen, die vond ik daar niet. Maar ik kwam terug met deze distels.  Ik bedacht me dat ze eigenlijk wel een passend beeld waren bij het thema "angst" van deze week.  De onvriendelijke stekelbollen zijn door hun koninklijke paarse kleur toch prachtig om te zien. In deze plant zag ik een mooi beeld van hoe onze angst is weggenomen door Jezus Koningschap! 

 

Want kijk hoe Jezus in de tuin onze plaats inneemt. Hij ondergaat onze angst, zodat wij niet meer bang hoeven te zijn. In zijn angst bidt Hij voor ons.

Hij werd overvallen door doodsangst, maar bleef bidden (Luc. 22:44).

 

In zijn laatste uren laat Jezus zien wat Hij voor ons over heeft. Net zoals in het lied dat in dit leesplan genoemd werd "whom shall I fear" laat Jezus zich zien als een Vriend, die altijd aan mijn zijde is en die mij altijd hoort. 

Op het moment dat Jezus deze doodsangsten uitstaat, bidt hij:

 

 ‘Laat nu zien hoe groot uw naam is, Vader!’ (Joh 12)

 

De naam van God is “Ik zal er zijn”. En de openbaring van Gods naam wordt in dit gebed glorieus verhoord. Jezus geeft inhoud aan Gods Naam, niets zal God ervan weerhouden om bij ons te zijn en te blijven. De liefde die God voor Jezus heeft, kwam beschikbaar voor jouw en mij. Zó zal Hij er zijn –ook als ik zelf bang ben en me laat intimideren door omstandigheden- om voor mij te zorgen met dié liefde.

En die liefde sluit elke angst uit. Het andere lied dat in dit leesplan genoemd werd, opwekking 47,  bleef de afgelopen dagen als een bemoediging door mijn hoofd gaan. 

 

"Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen.

Omdat Hij leeft, mijn angst is weg.

Omdat ik weet, Hij heeft de toekomst.

En het leven is het leven waard 

Omdat Hij leeft."

(opwekking 47)


Het leven dat we hebben is het leven waard omdat Hij leeft! Doordat Jezus stierf, heeft mijn leven waarde gekregen. Omdat Jezus leeft is er altijd weer hoop! Hoe vaak zijn we niet bang voor de onzekerheden van dit leven, van de toekomst? Maar zodra angst binnenkomt, mogen we weten dat Jezus overwonnen heeft!

"Because He lives my fear is gone"

 

Bij dit weekthema maakte ik drie journalingen in mijn bijbel. 

 

1.   De eerste naar aanleiding van het lied "whom shall I fear" bij Deuteronomium 31. Daar staat:

"de Heer zelf gaat voor je uit, Hij zal je bijstaan en geen moment van je zijde wijken. Wees niet bang en laat je door niet ontmoedigen. 

Ik gebruikte watercolors, een witte posca verfstift en mijn favoriet van dit moment: mijn typmachine! Toen ik de lyrics van het lied had uitgetypt kwam ik erachter dat het een beetje te groot was geworden om in de marge van mijn bijbel te plakken. En daarom typte ik het nogmaals uit,  maar nu op de laptop en printte ik het op transparant papier. Deze manier is een goede tip voor iedereen die geen typemachine heeft!

 

2.   De tweede journaling was nav dinsdag 20 februari uit het leesplan bij Johannes 12. Hier gebruikte ik het beeld van de distel. Ik gebruikte watercolors,  washitape en opnieuw mijn typemachine voor de woordstrookjes! 

 

3.  De derde pagina is nav de woens- en donderdag 21&22 februari uit het leesplan bij Lucas 22 en opwekking 47. Ik gebruikte een mixed media techniek die ik op het blog van illustrated faith zag langskomen. Je bekijkt de tutorial hier. 


voorbeeld biblejournaling mixed media lucas 22
Lucas 22

Voor degene die ook met dit leesplan aan de slag zij gegaan, ik heb er weer een knipvel bij gemaakt. Zo is het duidelijk dat de bijbelpagina bij het leesplan van de veertigdagentijd  "van verdriet naar vreugde" hoort.  Als je dit ook leuk vindt kan je het hier gratis downloaden.  Ook als je een reactie terug wil geven, dan kan dat hieronder. 

(PS mijn website ondersteunt het niet dat het voor mij mogelijk is om hierop een reactie terug te geven, maar ik lees altijd alles ;-) )

Reactie schrijven

Commentaren: 0