Dag 8 - 40dagentijd

Psalm 93 - bekleed met majesteit!

De teksten uit de tweede week van het leesrooster van Bettuelle dragen verdriet met zich mee; de verkoping van Jozef, het verraad van Jezus. Bettuelle zelf schrijft op dag 5 hierover: 

 "Gemene streken zijn er geleverd. En toch hebben zowel Jozef als Jezus, hun hoofd fier gehouden, hebben ze hun oog op hun Vader in de Hemel gehouden. En zo zijn ze niet ten onder gegaan aan verbittering. Juist die houding van vergeving bracht hen een sprankelende overwinning… !!!

 

En vandaag past Psalm 93 hier prachtig bij. Wat houd ik van het lezen van psalmen. Ze zijn zo beeldend geschreven en laten steeds -psalm na psalm- kenmerken zien van wie God is. Deze Psalm brengt een bemoedigende eigenschap van God naar voren: namelijk God is macht! Lees maar eens mee in psalm 93:

 

 De Heer regeert. Hij heeft de hoogste macht. Hij is de machtigste Koning. Daardoor staat de wereld stevig. U bent er altijd geweest.

Al vanaf het eerste begin bent U Koning. U regeert voor eeuwig. Rivieren bruisen, Heer, rivieren bruisen en schuimen. Maar machtiger dan de stem van het water, machtiger dan het gebulder van de zee, is de machtige Heer in de hemel.

(BB, Psalm 93:1-3)

 

Omdat de HEER (=Jawheh=Ik zal er zijn!!) koning is, staat de wereld vast en wankelt zij niet. Als de koning houdt de Heer heel de wereld in zijn hand. Want Hij heeft de wereld zo lief dat Hij zijn enig-geboren Zoon voor haar gegeven heeft.

 

En dan lees je (3keer!) dat de rivieren bruisen, de stromen zich verheffen. Ken je dat? Je leven op z'n kop! Geraas, onrust, herrie.... Misschien ervaar jij tegenkrachten? Twijfel je. Heb je verdriet. Geloof je niet zoals je graag zou willen. Heb je tegenslag. 

Ken je het niet uit je eigen leven dan zie je dit wel in de wereld. Maar ook al is er veel herrie en onrust is de wereld; de HEER heeft het in zijn hand. Psalm 93 wijst ook de weg uit het geweld in deze wereld. Want boven het geraas uit is er een plek waar je weer rust vindt. Ken jij deze plaats? Jezus wijst je de weg:

 

Alle tegenkrachten, al jouw twijfels, je verdriet... echt alles... kwam op Gods Zoon terecht. Golgotha is de demonstratie van Gods kracht. En daar aan dat houten kruis hing een bordje met: "Jezus, koning van de Joden". Daar is Jezus naakt  voor ons geworden, zodat wij met hem bekleed zouden zijn. Wij mogen het geraas dat zich afspeelt in ons leven, inruilen voor zijn gerechtigheid en geborgenheid. Hij heeft het slecht gehad om ons goed te doen. Zijn zegen mogen we elke dag weer als een feestelijke mantel (weten jullie nog? dag6? Jozef!) om ons heen slaan.

 

God is koning. Door al het geraas heen. 

Kijk naar Jezus, denk aan Zijn overwinning. Hij leert je te geloven in Psalm 93. Alleen in Hem ligt onze kracht. Hij zelf is onze toekomst. 

Kijk maar hoe de psalm eindigt:

"HEER, tot in lengte van dagen."

 

Biblejournaling voorbeeld psalm 93 #biblejournalingchallenge40dagen
Psalm 93

beschrijving

Ken je dat? Dat je niet kan kiezen wat je gaat uitwerken, omdat er zoveel beelden zijn die je aanspreken... Nou dat had ik dus... Zowel het bruisen en het geraas van de zee (zie je het plaatje voor je?) als de wereld die vast staat in Gods hand (plaatje2?) en een God die koning is en gekleed is in majesteit en macht (plaatje3!). Haha.. dan is kiezen soms moeilijk! Ik besloot te gaan voor een combi: het geraas én het koningschap. 

 

Stap 1: Met fineliner teken ik een aantal kronen. Ik zorg ervoor dat het eerste vers van psalm 93 vrij blijft. Als je het handig en leuk vindt mag je ook mijn pagina als voorbeeld gebruiken, want ik heb een sjabloon voor je! Leg deze onder de pagina en trek over. 

Stap 2: Omdat ik mijn waterverf straks goed wil laten uitlopen/spetteren over de pagina, bewerk ik de pagina voor met gesso. Ik gebruik hiervoor de "pasjes-manier". Weet je niet goed hoe dit moet? Dan verwijs ik je graag naar het filmpje van Linette Trapman. 

Ik kies er bewust voor om eerst de tekening op te zetten en daarna pas voor te bewerken. Dit heeft het voordeel dat je het sjabloon makkelijker over kan trekken, maar ook dat je geen last hebt van lastige potloodvlekken op je gesso. 

Stap 3: droogtijd! 

Stap 4: Ik begin met de achtergrond. Rondom de kronen breng ik een waterig, blauw waasje aan. Ook laat ik grote druppels her en der op de pagina vallen en spetter ik er ook nog wat kleine bij. Het woord dat ik in mijn hoofd heb is 'geraas', dus ik durf best...

Stap 5; Door het laagje gesso kan je spetters die op de verkeerde plaats terecht komen eenvoudig verwijderen met een wattenstaafje of stukje keukenpapier. (tip: Ben je bang dat dit niet lukt dan kan je ook altijd eerst een scan/foto maken van je bijbelpagina voordat je begint. Hier kan je tekstregels die zijn weggevallen altijd weer uitknippen!) 

Stap 6: Pas als dit eerste blauwe laagje helemaal droog is, ga ik verder met een .... rietje! Ik breng grote waterverf druppels aan en blaas vervolgens met een rietje de druppel uiteen. Tip: probeer dit eerst even uit op een kladpapiertje... 

Stap 7: En ja inderdaad... weer even laten drogen! Daarna gebruik ik hoofdzakelijk geel, aangevuld met wat oranje en roze voor de kronen.

Stap 8: Als de verf helemaal droog is, trek ik de contouren van de kronen nog eens over met fineliner. Ik doe dit heel snel, ik vind het juist leuk als het niet zo netjes en een beetje wiebelig is. Met een grijze stift breng ik ook nog wat schaduwrandjes aan de rand van de kronen aan. 

Stap 9: Ik stempel het woord Majesty en kleur de binnenkant in met een witte verstift. Ook stempel ik de doornenkroon. Deze stempel maakte ik zelf. Hoe ik dit deed lees je hier. 

stap 10: tot slot maak ik de pagina af met een tabje en wat tekstregeltjes. Deze heb ik ook voor jou beschikbaar gemaakt. In een Engelstalige en Nederlandse variant, je download deze hieronder. 

 

Veel journalplezier! Ik vind het altijd leuk om hieronder een berichtje van je terug te lezen en voel je ook welkom om mijn andere pagina's uit deze challenge te bekijken. 

materialen

Commentaren: 0