Creatieve stille tijd

Creatieve stille tijd is een manier van stille tijd houden. Ik gebruik voor mezelf de term "biblejournalen" hiervoor, maar we kunnen het ook "bible art" of "bijbeljournaling" of "artjournaling in je bijbel" noemen. Creatieve stille tijd is zelfs nog meer omvattend dan alleen een verwerking in je bijbel, het kan ook op schildersdoek of in een speciaal notitieboek of....

Mijn vorm van creatieve stille tijd is biblejournaling. Daarom gebruik ik deze term.  Nu ik hier een poosje mee bezig ben, kan ik merken dat het mijn geloof heeft beïnvloed. In deze eerste post schrijf ik daar graag meer over.

 

In de allereerste plaats hielp biblejournaling mij om weer verliefd te worden op de Bijbel. Het iedere-dag-lezen in de bijbel was altijd iets wat ik wist dat ik dit zou "moeten" doen, maar veel te vaak bleek dat doel onbereikbaar. Het was niet zo dat ik me verplichte voelde om bijbel te lezen en mezelf voelde falen, omdat ik dit zou moeten doen. Maar wel was er een soort van onvervuld verlangen, omdat het me maar zo moeizaam lukte om de bijbel te openen.  

Maar nu is dat totaal veranderd! Ik kan niet wachten om elke dag mijn bijbel te openen! Want als ik nu de bijbel lees, heb ik een doel voor ogen:

-Welke woorden en verzen spreken mij aan terwijl ik deze passage lees?

-Welke beelden komen voor de geest?

-Hoe probeert God door dit Bijbelgedeelte tot de praktijk van mijn leven te spreken?

Ik lees de bijbel met deze vragen in mijn achterhoofd, omdat nadat ik klaar ben met het lezen, ik ga proberen om creatief te reageren. Deze vragen helpen me de bijbel meer kritisch te lezen en me te herinneren wat ik lees. 

 

Daarnaast heeft biblejournaling me enorm geholpen met het memoriseren van de bijbel. Voorheen had ik altijd moeite om verzen te onthouden. Maar door het handletteren en stempelen van de tekst (vaak eerst een paar keer op een kladje of in een notitieboekje) ontstaat er een visueel plaatje. Dat blijft hangen! Soms komt een bladzijde die ik eerder maakte ineens in herinnering en ontvang ik opnieuw van God door de tekst heen. En evenzo mag ik een ander bemoedigen met de teksten die ik gelezen heb. 

 

Verder is mijn "knutselbijbel" een fysiek symbool van mijn wandel met God.   Mijn eigen kinderen kunnen me soms ineens vragen of ze even in mijn bijbel mogen lezen. Zeker nu ze jong zijn, worden de grote hoeveelheden tekst ineens behapbaar, doordat ik vaak bij een enkel omkaderde tekst een tekening maak. Tegelijk wandelen ze met mij mee, want zeker mijn jongste kan soms ineens een idee krijgen, wat ik in mijn bijbel kan maken. Zo leren we samen Gods stem te verstaan!

 

Het houden van stille tijd doet iedereen op zijn eigen manier. Zelfs creatieve stille tijd is een breed begrip. Er zijn veel manieren denkbaar waarop je creatief kan reageren op Gods Woord. Het gaat niet alleen over tekenen en schrijven in je bijbel. Maar het gaat om het kiezen van een manier die bij je past. Er is geen verkeerde manier om het te doen, want het is jouw reactie op het lezen van het Woord van God en wat God je op je hart geeft, terwijl je zijn Woord leest. Ik moedig je aan om het houden van creatieve stille tijd eens te proberen. Je weet maar nooit, het kan je leven veranderen!